rucickaLogo školy vyjadřuje myšlenku soudržnosti a vzájemné pomoci žáků a pedagogů

Telefon: +420 327 531 225 / E-mail: zruc@zs-okruzni.cz

Zřizovatel školy

 

Středočeský kraj
(právní forma kraj)
IČ 70 891 095
Zborovská 11, 150 21 Praha 5

Termíny jarních prázdnin

  • 20. 2. - 26. 2. 2023
  • 26. 2. - 3. 3. 2024
  • 3. 3. - 9. 3. 2025
  • 9. 3. - 15. 3. 2026
  • 1. 2. - 7. 2. 2027
  • 14. 2. - 20. 2. 2028

Zimní  měsíce se nám předvádí v plné své kráse a chvílemi jsme přesvědčeni , že paní příroda kouzlí  a  čaruje. Poznali jsme sněhovou nadílku  v ulicích i  mrazivé ráno, z kterého pálí uši, když si zapomeneme teplou čepici a šálu, ale i zimní bouřku a velmi silný vítr, který opakovaně ochromil  celou naší republiku.

K nezmarům počasí  se bohužel navíc přidala nepříznivá situace s nechtěnými a všudypřítomnými „koroňáky“, která nás donutila pozměnit či upravit  plánované aktivity školní družiny.

Naším hlavním úkolem ale bylo a je : mít na tváři (pod rouškou schovaný)  stálý úsměv

                                                                 :  neklesat na mysli a věřit v disciplínu

                                                                  :  užívat  si zajímavý i zábavný čas po výuce

Osvědčený recept na nedobrou náladu je práce, v našem případě práce ve cvičné kuchyňce. A protože jsme v plném proudu zimního – únorového měsíce, myslet bychom měli na naše zdraví, jak o něj pečovat a čím předejít  nemoci nebo obyčejné  zimní únavě. Naučnou a zajímavou zábavu jsme si tedy rozvrhli do celého týdne ( 31. 1. 4. 2. 2022) a těšili se na společně naplánovaný náhradní program. Nejprve jsme spojili přípravu zdravého ovoce a zeleniny a  prospěšný pohyb ve formě posilování  nejen svalů na rukou. Škrabky různých barev, pro leváky a pro praváky, nožíky na zeleninu a prkénka zaplnily stolky  a my se vrhli do práce. Zelenina ze zahrady, kterou naše babičky uskladnily  do sklepa,  mrkev schovaná  v písku, jablka v přepravkách na policích nebo brambory v pytlích na dřevěné podlaze. Vitamíny rozhodně lepší než v krabičce z lékárny. „Céčko“ v bramboře je mnohem prospěšnější než šťáva z exotického citronu, mrkev se svým  „áčkem“ chrání naše oči před poškozením z nezdravého osvětlení  a jablka jsou nejlepší čokoládou  před spaním. Práce se škrabkou byla pro některé z  nás náročná, vyzkoušeli jsme si a hlavně poznali  na vlastní kůži  jaké svaly  vůbec zaměstnáváme a vysvětlili si, co udělat s oškrabaným bio odpadem. Škrabky a nože vystřídaly v dalších dnech skleničky se zavařeninami. Seznámili jsme se  s vitamíny ovoce letní zahrady, které naše maminky takto  uchovaly na dlouhé zimní časy. Pracovní postup, kterému se říká zavařování, jsme si  podrobně popsali a dokonce byli mezi námi i  tací, kteří  s tímto  mají vlastní zkušenost. Konečně jsme si naše  povídání mohli pěkně osladit. Připravili jsme si toustové chleby namazané máslem a postupně ochutnali  všechny druhy marmelád. Porovnávali jsme  jejich vzhled, chuť konkrétního druhu ovoce i vůni. Vítězem se stala sklenička s nápisem  jablíčková, připomínala nám všem chuť medu a ořechů a s máslem vytvořila na chlebu neodolatelnou chuť.   Závěrem jsme si   vitamíny upekli v troubě, přesněji upekli jsme koláč s marmeládou.  V kuchařské knize jsme si vyhledali jednoduchý recept na sladké pečení s marmeládou a rozdělili si návazné práce i postup.  Zvláštní pochvalu zasluhují  nejmladší  družináři, kteří  příkladem zastali funkci nákupčích surovin. Koláčem s vítěznou marmeládou a vlašskými ořechy jsme se pochlubili i našim starším spolužákům a pozvali je na  malou ochutnávku, nezapomněli jsme ani na paní učitelky. S pochvalou, dobrou chutí  i moc dobrou  náladou  jsme poté odcházeli  domů. Byli jsme rádi, že se nám vše vydařilo.