Zimní měsíce se nám předvádí v plné své kráse a chvílemi jsme přesvědčeni , že paní příroda kouzlí a čaruje. Poznali jsme sněhovou nadílku v ulicích i mrazivé ráno, z kterého pálí uši, když si zapomeneme teplou čepici a šálu, ale i zimní bouřku a velmi silný vítr, který opakovaně ochromil celou naší republiku.
K nezmarům počasí se bohužel navíc přidala nepříznivá situace s nechtěnými a všudypřítomnými „koroňáky“, která nás donutila pozměnit či upravit plánované aktivity školní družiny.
Naším hlavním úkolem ale bylo a je : mít na tváři (pod rouškou schovaný) stálý úsměv
: neklesat na mysli a věřit v disciplínu
: užívat si zajímavý i zábavný čas po výuce
Osvědčený recept na nedobrou náladu je práce, v našem případě práce ve cvičné kuchyňce. A protože jsme v plném proudu zimního – únorového měsíce, myslet bychom měli na naše zdraví, jak o něj pečovat a čím předejít nemoci nebo obyčejné zimní únavě. Naučnou a zajímavou zábavu jsme si tedy rozvrhli do celého týdne ( 31. 1. – 4. 2. 2022) a těšili se na společně naplánovaný náhradní program. Nejprve jsme spojili přípravu zdravého ovoce a zeleniny a prospěšný pohyb ve formě posilování nejen svalů na rukou. Škrabky různých barev, pro leváky a pro praváky, nožíky na zeleninu a prkénka zaplnily stolky a my se vrhli do práce. Zelenina ze zahrady, kterou naše babičky uskladnily do sklepa, mrkev schovaná v písku, jablka v přepravkách na policích nebo brambory v pytlích na dřevěné podlaze. Vitamíny rozhodně lepší než v krabičce z lékárny. „Céčko“ v bramboře je mnohem prospěšnější než šťáva z exotického citronu, mrkev se svým „áčkem“ chrání naše oči před poškozením z nezdravého osvětlení a jablka jsou nejlepší čokoládou před spaním. Práce se škrabkou byla pro některé z nás náročná, vyzkoušeli jsme si a hlavně poznali na vlastní kůži jaké svaly vůbec zaměstnáváme a vysvětlili si, co udělat s oškrabaným bio odpadem. Škrabky a nože vystřídaly v dalších dnech skleničky se zavařeninami. Seznámili jsme se s vitamíny ovoce letní zahrady, které naše maminky takto uchovaly na dlouhé zimní časy. Pracovní postup, kterému se říká zavařování, jsme si podrobně popsali a dokonce byli mezi námi i tací, kteří už s tímto mají vlastní zkušenost. Konečně jsme si naše povídání mohli pěkně osladit. Připravili jsme si toustové chleby namazané máslem a postupně ochutnali všechny druhy marmelád. Porovnávali jsme jejich vzhled, chuť konkrétního druhu ovoce i vůni. Vítězem se stala sklenička s nápisem jablíčková, připomínala nám všem chuť medu a ořechů a s máslem vytvořila na chlebu neodolatelnou chuť. Závěrem jsme si vitamíny upekli v troubě, přesněji upekli jsme koláč s marmeládou. V kuchařské knize jsme si vyhledali jednoduchý recept na sladké pečení s marmeládou a rozdělili si návazné práce i postup. Zvláštní pochvalu zasluhují nejmladší družináři, kteří příkladem zastali funkci nákupčích surovin. Koláčem s vítěznou marmeládou a vlašskými ořechy jsme se pochlubili i našim starším spolužákům a pozvali je na malou ochutnávku, nezapomněli jsme ani na paní učitelky. S pochvalou, dobrou chutí i moc dobrou náladou jsme poté odcházeli domů. Byli jsme rádi, že se nám vše vydařilo.