rucickaLogo školy vyjadřuje myšlenku soudržnosti a vzájemné pomoci žáků a pedagogů

Telefon: +420 327 531 225 / E-mail: zruc@zs-okruzni.cz

Nepřehlédněte

Termíny jarních prázdnin od školního roku 2016/2017 do školního roku 2021/2022

vyhláška č. 189/2014 Sb. - externí odkaz

Zřizovatel školy

 

Středočeský kraj
(právní forma kraj)
IČ 70 891 095
Zborovská 11, 150 21 Praha 5

Listopad má bohužel jako měsíce předtím stále řadu omezení a nastavených pravidel, která nás všechny nutí vybírat z naplánovaných aktivit pouze ty neohrožující zdraví naše i ostatních. Proto jsme i my volili vhodné možnosti naší činnosti a otevřeli si seznam plánovaných pokusů celoročního projektu s názvem „Pokusíme se“. Všichni dohromady jsme tedy vybrali další ze zajímavostí a navázali na činnost měsíce září. Zástupci malých kuchtíků přidali do aktivit vybrané recepty na jednoduché, přesto méně známé zdravé pomazánky. Budeme tedy také zdravě svačit a posilovat imunitu. Nejprve ale půjdeme do družinové laboratoře. Je libo listy čínského zelí na modro nebo na červeno? Protože tento pokus probíhal 3 dny, přípravu jsme zahájili v pátek, aby nás po víkendu přivítala zajímavá podívaná. Během besedy o zdraví prospěšné zelenině a postupu správného použití potravinářského barviva jsme natrhali listy, obarvili vodu ve skleničkách a vypsali jmenovky s našimi jmény. Pak vše dali na předem určené místo a těšili se s trochou napětí na pondělí. A skutečně! Listy poctivě pily svou barevnou zálivku a bylo zajímavé sledovat barevnou cestu a zviditelněné žilky, kterými přijímaly vláhu. Barevnou květinovou dekoraci jsme si nechali ve třídě celý týden, získala hodně obdivu. A teď se hlásí o slovo naši malí kuchtíci a jejich zdravé známé či neznámé varianty svačinových pomazánek. Hlavní roli si zahrála tentokrát česká zelenina – mrkev. U příprav jsme si všichni dostatečně zahřáli svaly a u strouhání jsme okusili, že to naše maminky v kuchyni nemají vůbec jednoduché. Budeme jim proto více pomáhat a někdy si s malou pomocí připravíme svačinu sami. Vyzkoušeli jsme své čichové buňky a hádali druhy koření, které byly v receptu předepsané a besedou si zopakovali využití této kořenové zeleniny v kuchyni. Z tvarohu, zakysané smetany, cibulky a nastrouhané mrkve jsme připravili dva druhy pomazánek. Natřené na chlebových houskách byly tak dobré, že jsme nemohli určit vítěze. Rodičům jsme se poté pochlubili donesenou ochutnávkou. Janovičtí družináři