Na téma plné barevných vůní, lákavých chutí i praktických činností jsme se moc těšili. Nejprve jsme si však udělali malou vycházku na školní zahradu. Ve slunečném, ale přesto mrazivém odpoledni jsme si prohlédli podobu spících záhonků a sáhli si na mrazem ztvrdlou hlínu. Zopakovali jsme si, jak a proč vypadají právě v tuto dobu, v tomto ročním období, zahrádky i pole kolem nás.
Po návratu do tepla třídy školní družiny nám naše připravené téma přišlo vhod, zahřejeme si prstíky rukou o teplé hrnky plné voňavých čajových dobrot.
Nejprve jsme se posadili v kruhu a zaposlouchali se do vyprávění paní vychovatelky. Legenda o čínském císaři a jeho převařené vodě s napadanými lístky nebo jak vlastně vznikl čajový sáček? Stálezelený strom i keř čajovníku čínského jsme si prohlédli na fotografii a popsali si práci česačů, kteří ho ručně sklízí. Čaje jsme si rozdělili do čtyř základních barevných skupin podle způsobu jejich zpracování. V pracovních listech jsme poté řešili obrázkový úkol s názvy potřeb k vaření a servírování. Minibojovkou bylo hledání návodu na přípravu čaje na již zakoupených baleních či samotných sáčcích.
Konečně jsme se dostali k praktické části našeho tématu. Přišla řada na naše nejmilejší hrníčky z domova a oblíbené příchutě čaje v čajových sáčcích i těch sypaných ze sušených bylinek, které právě díky tomuto způsobu zpracování a uchování můžeme používat a konzumovat i v zimním období. Za pomoci paní vychovatelky jsme si nejprve uvařili vodu a poté si připravili nejrůznější druhy čaje. Nejoblíbenějším se stal ovocný z malin a jahod. Pozornost upoutala chuť sušeného domácího heřmánku a překvapením byla exotická citronová tráva, kterou bylo cítit až na chodbě naší školy. Chvílemi jsme si připadali jako na letní louce plné vůní. Naše hrníčky se plnily horkými barevnými nápoji a my je s opatrností foukali do vlažné teploty. Jako dochucovadlo jsme použili běžný bílý cukr i včelí med, který byl pro některé z nás znatelným rozdílem a nemilým zjištěním o našem velkém sladkém návyku. Od medu a cukru jsme se propovídali k pojmu „Čaj o páté“, který nám trochu toho sladkého opět přinesl. Anglické dámy se totiž pravidelně setkávaly při pití čaje a namáčely si do něj čajové sušenky, které tímto změkly. Takže i my jsme po vzoru dam z vyšší společnosti zkusili namočit tradiční oříškovou tatranku a pochutnali si.
Závěrem našeho tématu byly výtvarné činnosti. Papírové šablony hrnku s podšálkem jsme si nejprve vykreslili a vystřihli. Poté na barevných papírech vznikaly nalepením koláže. Zajímavostí byly nápisy konkrétního druhu nápoje, které jsme skládali z vystřižených písmen. Pití čaje se tímto ve výtvarné dílně rozšířilo na ranní kakao nebo bílou kávu. Z kreativního odpoledne jsme poté společně uspořádali veřejnou výstavku a s chloubou vyzdobili naše známá výstavní místa v Uhlířských Janovicích.